AVPO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jarní víkendové setkání se studenty zařazenými do Stipendijního programu

Pro letošní jarní setkání studentů zařazených ve Stipendijním programu jsme vybrali naše hlavní město – Prahu. Studentům, kteří se do Prahy dostanou zřídkakdy, jsme chtěli ukázat krásné staré město, senát, zajít do divadla, vzít je na společnou večeři do dobré restaurace nebo třeba projít zákulisí letiště. Samozřejmě nechyběly ani vzdělávací semináře a protože jsme toho měli v plánu opravdu hodně, celý víkend byl naplánovaný doslova na minuty, abychom vše stihnuli.

Sešli jsme ve čtvrtek v brzkém odpoledni, ubytovali jsme se a poté odjeli na prohlídku Senátu ČR, kde jsme se potkali i s paní senátorkou Jitkou Chalánkovou, která nás dlouhodobě podporuje a která dětem neúnavně odpovídala na zvídavé otázky. Poté jsme strávili hezký první společný večer, během Na páteční dopoledne byl naplánovaný seminář Finanční gramotnosti – Money camp. Lektoři k nám přijeli až z Ostravy a místo nudné přednášky měli pro studenty přichystanou zábavnou edukativní hru Finanční svoboda, která všechny hráče naprosto pohltila. Následoval oběd, po kterém jsme se ihned přesunuli ke Strahovskému klášteru. Tam na nás již čekala průvodkyně Jitka, která nás vzala mimo jiné i do knihovny Strahovského kláštera, do které je jinak z hlediska kapacity omezený přístup. Nádherné prostory, ze kterých dýchá historie, jsme si vychutnali se soukromým zajímavým výkladem. Poté jsme přes Pražský hrad a Karlův most prošli na Staré město, kde prohlídka po 4 hodinách skončila. Rychle jsme se přesunuli zpět do hotelu na večeři a poté následovala diskuse o tom, jak to chodí v jednotlivých dětských domovech.

Sobotní dopoledne patřilo našemu studentovi psychologie Patrikovi a jeho dvěma spolužákům, kteří si připravili program, tzv. komunitu, během kterého se každý mohl sám projevit a také nad sebou popřemýšlet. Po skončení následoval rychlý oběd a odjezd do centra, abychom stihnuli odpolední představení muzikálu Troja v Divadle Broadway. Všichni si dali záležet na oblečení, slečny se krásně upravily a my jsme málem ty „naše děti“ ani nepoznaly. Po představení jsme si užili nejvíce očekávanou večeři v restauraci Ambiente Brasileiro ve Slovanském domě. Na závěr skvělého dne jsme vyplatili prospěchové stipendium 13 ti úspěšným studentům, kteří dosáhli svých studijních cílů stanovených na předchozím Stipendijním setkání. 

Zdálo by se, že zážitků už bylo dost, ale to nejzajímavější přišlo v neděli dopoledne. Exkurze v zázemí Letiště Václava Havla byla opravdovým vyvrcholením. S průvodcem jsme se dostali na letištní plochu, do odbavovací haly i na výcvikové středisko pilotů. Vyzkoušeli jsme si skluzavku při nouzové evakuaci a dozvěděli se spoustu zajímavostí ze zákulisí. Následoval poslední společný oběd, po kterém se všichni vydali zpět do svých (dětských) domovů.

Děkujeme za občerstvení společnostem Lactalis a WELLMAX Fruit, díky kterým jsme mohli dětem dopřát zdravé svačinky.

Víkendové setkání bylo realizováno díky finanční podpoře rohlik.cz, VEPŘEK CASKA VLACHOVÁ advokátní kancelář a sociálnímu projektu "Happiness".

Děkujeme!